fbpx

3 eenvoudige manieren om zachter te zijn voor jezelf

Gepubliceerd door Lode op

Geschatte leestijd voor dit blogartikel: 4 minuten

Als er één ding is wat ik geleerd heb gedurende de afgelopen jaren, dan is het hoe belangrijk het is om goed te zijn voor jezelf. Het is misschien nog niet bij je opgekomen, maar jíj bent diegene waar je je hele leven mee verder moet. Ik kan wel duizend verhalen vertellen over hoe ik mezelf vroeger negeerde, en waarom je dit beter niet doet. Maar daar ga ik jullie hier nu niet mee vervelen… Mijn punt is echter dat je tot het besef moet komen dat het leven -ondanks dat het misschien niet altijd zo lijkt- iets ongelooflijk moois is. Ook al zit je in een neerwaartse spiraal, ook al zit het even allemaal tegen: je mag aan heel de wereld schijt hebben, maar vermijd alsjeblieft schijt aan jezelf.

Hoe kan je goed en zacht zijn voor jezelf?

Het is eigenlijk vrij simpel… in theorie althans. Vaak zijn theorieën eenvoudiger dan de praktijk, en dat is hier niet anders. Om iets te veranderen, moet je namelijk actie ondernemen. In tegenstelling tot jezelf mooie praatjes wijsmaken betekent dit er voor werken en afzien… en het lastigste van al is dat het niet in 1 seconde zal gebeuren.

Ons leven is een zoektocht, vol pieken en dalen. De volgende grafiek geeft eigenlijk goed weer waar je nu staat, en wat je kan veranderen. Het is eigenlijk zo simpel om te vertellen, maar het duurt soms jaren vooraleer je dit echt inziet.

Wat kan je veranderen

Het antwoord hierop is heel eenvoudig, en voor sommigen heel moeilijk om te geloven dat dit de waarheid is. In welke situatie je ook zit in je leven: jíj zit aan het stuurwiel, en jíj kan alles veranderen, als je dit maar wil.

Zelf ben ik hiervan het levende bewijs. Ik koos er recent voor om een negatieve ervaring in mijn leven af te sluiten, en enkele tienduizenden euro’s hiermee weg te gooien, veranderde van job, koos bewust voor een kind ondanks een heel onzekere situatie, en kies meer dan vroeger voor mezelf.

Zacht zijn voor jezelf kan op verschillende manieren. Voor mij is dit nog een vaak een struggle en ik zal de laatste zijn om te beweren dat ik hiervan het toonvoorbeeld ben. Ik wil jullie echter alvast enkele ideeën geven over hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

1 – Durf nee te zeggen

We leven vandaag in een veeleisende maatschappij, waarbij er heel veel dingen moeten… althans dat maken ze ons maar al te graag wijs. Door dingen te moeten, ben je mensen dingen verschuldigd, en in alle eerlijkheid durf ik je te zeggen dat je in werkelijkheid heel weinig dingen echt moet. Bekijk zeker de video van Sarah Knight die hier haar eigen theorie over ontwikkeld heeft, een echte aanrader!

2 – Kies voor je eigen geluk

Kies je er zelf voor om ongelukkig te zijn? Dat is dan jouw keuze, maar op termijn is dit niet bepaald constructief…

Wanneer iemand ánders ervoor kiest om jou ongelukkig te maken, heb je altijd een keuze: ofwel ga je hier in mee, ofwel verzet je je hiertegen en kies je voor je eigen geluk. Deze mooie theorie is naargelang je rugzak niet altijd eenvoudig  in de praktijk om te zetten, maar het klopt wel. De sleutel zit hem in de wet van de aantrekkingskracht. Kies ervoor om met positieve mensen om te gaan: wanneer je positief bent zal je deze ook tegenkomen, omgekeerd telt dit dus zeker ook. Vraag je jezelf af waarom je steeds weer foute vriendschappen tegenkomt, of je alweer met iemand een relatie gestart bent die jou niet waard is? Zoek dan niet verder, het antwoord ligt bij jezelf. 

Kiezen voor je geluk lukt zeker niet elke dag, maar zolang je leeft krijg je elke dag opnieuw een nieuwe kans. Maak er dus het beste van, en forceer jezelf nooit om gelukkig te moeten zijn. Geluk schuilt in een klein hoekje… Marco Borsato maakte er een mooi liedje van over hoe Mooi het leven kan zijn, als je het maar wil zien.

3 – Wees dankbaar

Wanneer ik in het verleden naar een psycholoog ging, of met mensen sprak die met zelfontwikkeling bezig waren, kwamen er steeds twee dingen terug:

Door weinig te willen, heb je vaak meer. Door op te groeien in armoede, en door vaak geconfronteerd te worden met financiële stress, besef ik goed genoeg dat het leven niet draait om zoveel mogelijk geld binnenrijven, maar dat je ook met leuke tweedehandsjes en een minder dure auto perfect gelukkig kan zijn. Een mooie quote die ik een tijdje geleden tegenkwam tijdens een fietstocht met mijn gezin is de volgende:

“je heb al alles wat je nodig hebt; het is wat je denkt nodig te hebben dat je gekt maakt “

bron onbekend

Dankbaarheid is de grootste kracht die wij als mens uitdragen. Dus vanaf nu eindig of start je elke dag met de dingen waarvoor je dankbaar bent.

Mijn voorbeelden van dankbaarheid vandaag om dit te illustreren

  • Dankbaar voor onze mooie taal, het Nederlands
    waar ik vroeger een hekel aan had;
  • De uitvinder van lage en hoge tonen, waardoor ik
    van muziek kan genieten als het even minder gaat;
  • Mijn levenservaring

En jij? Waar ben jíj dankbaar voor?!

12840cookie-check3 eenvoudige manieren om zachter te zijn voor jezelf

Lode

Sinds jaren heeft Lode een enorme interesse in dating en interacties tussen mensen. Begin 2020 startte hij Nice2MeetYou en begon met het schrijven van artikels die singles kunnen helpen om een geschikte partner te vinden en de eenzaamheid in de Benelux te verminderen

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *