fbpx

Wat zegt jouw relatie over jezelf?

Gepubliceerd door Lode op

selflove-mirror
Geschatte leestijd voor dit blogartikel: 3 minuten

“Ik trek altijd de verkeerde mannen aan!” “Al mijn ex-partners hebben altijd van mij geprofiteerd.” “Mijn partners hadden altijd bindingsangst.” “Mijn vriend(inn)en zijn altijd onzeker.” De kans is groot dat je een bepaald patroon herkent in jouw relaties, zowel op amoureus als vriendschappelijk vlak. Wat maakt dat je steeds een bepaald profiel aantrekt? De profiterende vriendin, de twijfelende partner of de onzekere vriend? Zit daar een verhaal achter en zo ja, wat? 

Fabienne Deknudt, Psycholoog en coach, legt uit: zo maak je het onbewuste patroon bewust.

De andere houdt jou een spiegel voor

Men zegt dat tegenpolen elkaar aantrekken. Dat klopt. Men zegt ook dat gelijken elkaar aantrekken. Dit klopt ook. Je hebt je vriend(in) om een bepaalde reden gekozen of ontmoet, deels bewust en voor een nog groter deel onbewust. Jouw partner of vriend(in) werkt als een soort spiegel. Ze tonen je namelijk stukken van jezelf. De andere toont je waarin je mag verzachten of wat je net mag uitvergroten bij jezelf. Ben je samen met een partner die jou kan vernederen, dan nodigt jouw partner je (onbewust) uit om liever voor jezelf te zijn. Hij/zij weerspiegelt jouw gedachten zoals: “Ik ben niet goed genoeg, ik deug niet”. De andere reflecteert je eigen (on)bewuste geloofssysteem. Net doordat dit deel in jou sterk uitvergroot wordt, krijg je de kans om dit te transformeren. Het onbewuste wordt hierdoor bewust gemaakt. Heb je een relatie met iemand die jou net fijne complimenten geeft, dan toont de andere jou wat er is en wat je misschien nog meer in jezelf mag zien. 

De spiegel die je voorgehouden krijgt nodigt je altijd uit naar meer zelfliefde zodat je je beste versie verder kan ontwikkelen. 

Een vibrationele match

Stel dat je een pilletje ‘zelfliefde’ zou innemen, zou je nog steeds een vernederende partner of vriend(in) tolereren? Indien je zelfwaarde zou toenemen, zou je je nog steeds aangetrokken voelen tot een bepaalde persoon? Zouden je vriendschappen onveranderd blijven? Alles is energie en je bent altijd een vibrationele match voor de mensen die momenteel in je leven zijn en hoe ze zich gedragen. Wees je hiervan bewust. 

“Een cliënt vertelde me altijd verliefd te worden op eenzelfde type vrouw. Hij begreep er niets van. “Waarom val ik altijd op hetzelfde profiel?” Hij leerde uit zijn vorige relaties nog niet voldoende wat hij hieruit mocht leren. Dit zal zich in zijn buitenwereld blijven herhalen tot de dag dat hij beseft dat hij een spiegel wordt voorgehouden. Als psycholoog en coach help ik mensen om hier inzicht in te krijgen zodat hun patroon verandert. Als je min of meer dezelfde persoon blijft, zal je spiegel ook onveranderd blijven.”

Maak het onbewuste bewust

Hoe pak je dit aan? Wees nieuwsgierig naar wat jouw (vriendschappelijke) relaties je tonen. In plaats van je te ergeren aan de andere, is het veel wijzer om jezelf de vraag te stellen: wat leert de andere mij? Op welk vlak mag ik nog groeien? Welk deel in mij krijgt onvoldoende aandacht en wordt hier uitvergroot? Welke boodschap krijg ik uitvergroot? “Ik ben niet belangrijk genoeg, niemand vindt me de moeite waard om voor mij te kiezen, ik voel me onzeker over mijn uiterlijk, ik mag meer in mezelf geloven, ik mag meer initiatief nemen,…” Vervolgens is het de bedoeling om te evolueren naar gedachten zoals: je bent goed genoeg en perfect zoals je bent. Alleen jij kan hiervoor de nodige stappen zetten. Sleuren en trekken aan de andere heeft vaak geen zin. Pas als je je innerlijk beeld corrigeert, vanuit liefde voor jezelf, kan ook je buitenwereld veranderen. Mogelijks verandert het gedrag van de andere of verdwijnt deze uit je leven. Onze relaties maken het onbewuste bewust waarna je ze kan ompolen. Mooi toch?

Wil je hier graag verder mee aan de slag? Neem contact op met Fabienne Deknudt. Als psycholoog en coach helpt ze je te groeien van klacht naar kracht. Als jij verandert, verandert je omgeving mee. 

Graag meer lezen over terugkerende patronen binnen je relaties waarin je zelf een grote rol speelt, en dan meer bepaald over het spel van aantrekking en afstoting dat ook wel bindingsangst en verlatingsangst genoemd wordt? Nice2MeetYou raadt iedereen hiervoor de boeken Liefdesbang van Hannah Cuppen en Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz aan. Je kan ze eenvoudig op bol.com vinden of via de afbeeldingen hieronder:

Niet meteen zin in een liefdesrelatie? Nog op zoek naar je eigen identiteit?

Wens je nieuwe mensen en vrienden te leren kennen uit jouw buurt? Schrijf je meteen GRATIS voor ons ontmoetingsplatform of online evenementen.

17580cookie-checkWat zegt jouw relatie over jezelf?

Lode

Sinds jaren heeft Lode een enorme interesse in dating en interacties tussen mensen. Begin 2020 startte hij Nice2MeetYou en begon met het schrijven van artikels die singles kunnen helpen om een geschikte partner te vinden en de eenzaamheid in de Benelux te verminderen

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *