Fake datingprofielen herkennen
Wie vaak gebruik maakt van chatapplicaties en datingwebsites zal het fenomeen zeker wel herkennen. Tijdens je zoektocht naar de ware word je af en toe geconfronteerd met mensen die een vals profiel aanmaken om zo aan de praat te geraken met onschuldige slachtoffers. Wij geven jullie de nodige informatie om het kaf van het koren te scheiden.
In een vorige artikel over het verstandig kiezen van een datingwebsite wanneer je wil gaan online daten, gaven we al enkele tips mee hoe je kan voorkomen dat je een datingwebsite kiest die niet past bij wat jij zoekt.
Wij van Nice2MeetYou zetten sterk in op veiligheid. Wanneer iemand bij ons een profiel aanmaakt doen wij in tegenstelling tot vele bestaande datingwebsites en -apps een echte identiteitscontrole. Daarnaast bouwden wij op ons singlesplatform een meldknop in die geregistreerde leden toelaat om misbruik van het systeem of een vals profiel dat door de mazen van het net geglipt zou zijn te melden.
Kies je er toch voor om iemand te ontmoeten via een andere website, dan geven wij jullie alvast enkele tips mee hoe je gebruikers met een vals profiel kan ontmaskeren.
Hoe proberen datingwebsites dit fenomeen te vermijden?
De meer professionele websites zoals Parship en EliteDating, maar ook andere websites en applicaties zoals Badoo en Twoo werken elke dag aan manieren om de valse van de echte profielen te onderscheiden op hun specifieke platform. Zo zorgen er bijvoorbeeld voor dat je jouw profielfoto moet laten valideren. Bij sommige wordt er ook een profielcheck gedaan door hun eigen medewerkers, en daarboven is er ook een permanente controle. Op die manier kan je dus vertrouwen hebben in de website die jij kiest om te gebruiken voor het vinden van je ideale date.
Hoe kan jijzelf dit gedrag herkennen?
Uiteraard is waakzaamheid steeds geboden wanneer het gaat om het leggen van nieuwe contacten, en dat is online niet anders. Naast de controles waarover we hierboven gesproken hebben, zijn er ook enkele zaken die je zelf kan doen:
- Door het stellen van de juiste vragen kan je veel te weten komen over iemand. Stel: je ontmoet iemand online waarmee het echt klikt en wilt er zeker van zijn dat hij/zij geen fake profiel heeft aangemaakt. Dan is het belangrijk dat je alert bent bij alles wat gezegd wordt tijdens het gesprek. Doe de test of iemand de waarheid spreekt of niet door hem/haar x aantal dagen/uren later een zelfde vraag te stellen die je eerder al eens gesteld hebt, en check of zijn/haar antwoord nog steeds hetzelfde is.
- Pas op met het delen van persoonlijke gegevens, en zorg ervoor dat je zeker voldoende tijd neemt vooraleer je in detail gaat treden over je familienaam, woonplaats, en dergelijke. Bij daten, of het nu offline of online is, moet er een zekere vertrouwensband ontstaan tussen twee personen die kan leiden tot een eerste afspraakje.
- Een andere manier om te checken of iemand een vals profiel gebruikt om met jou te communiceren is door te gaan controleren via een zoekmachine of diens foto/naam etc bekend zijn. Hiervoor kan je volgende tools gebruiken:
- Google image search: als je hier de (profiel)foto van de persoon in plakt, en de zoekresultaten geven een andere naam weer of leveren een vreemd resultaat op, dan is er iets mis.
- Bel de persoon op.
- Zoek hem of haar op via Facebook.
- Zoek zijn/haar naam op op het internet.
Conclusie
Internet daten kan heel leuk en spannend zijn en heeft verschillende voordelen. Doordat het echter zo toegankelijk geworden is, hebben ook mensen met minder goede bedoelingen de weg gevonden naar online datingwebsites en -applicaties.
Wij van Nice2MeetYou raden jullie aan om steeds voorzichtig te zijn en alert te blijven wanneer je iemand pas kent, of aanspreekt. Wanneer je de tips volgt die hierboven beschreven zijn, heb je meer kans op een leuke en veilige onlinedatingervaring.
Veel datingplezier gewenst!
0 reacties